Schaatsbaan

Bij langdurige vorstperiodes tovert Najaden haar handbalvelden om tot een schaatsbaan voor de hele buurt!
Het is dus duimen voor een vorstelijke winter!

Schaatsbaan Najaden 2013 groot succes.

Voor de 3e achtereenvolgende winter is handbalvereniging erin geslaagd om de handbalvelden op sportpark Wierdenpark in Almere Haven om te toveren tot een mooie ijsbaan. Van woensdag 16 t/m zaterdag 26 januari maakten jong en oud uit Almere en omstreken gemiddeld dagelijks meer dan 400 mensen gebruik van de baan.

Discoschaatsen 2013

Optreden Danny Lit tijdens discoschaatsen 2013

Hoogtepunt dit keer was vrijdagavond 25 januari, toen voor het eerst het fenomeen ‘Disco-schaatsen’ werd geïntroduceerd, compleet met licht- en lasereffecten en een live optreden van Danny Lit, Almeerse zanger in opkomst. Hij werd bijgestaan door Dynavoice, zodat alle aanwezigen, op het hoogtepunt meer dan 1000 personen, alles op alle plekken van de baan goed konden horen.

Het begon zoals ook in de vorige winters met een seintje van Marco: ‘ik zie dat er een langere periode van vorst wordt voorspeld. Moeten we de velden vast gaan schoonmaken voordat alles wat er aan blad opligt vastvriest?’ Zo gezegd, zo gedaan. Van eerder verdiend geld werd dit keer een borstelmachine gekocht, waarmee het asfalt, maar later ook de ijsbaan zelf, goed kon worden geveegd. Marco was met Henk en Remon een aantal uurtjes bezig, maar het resultaat mocht er zijn. Zo kon er op de avond van het Nieuwjaarsfeest van Najaden 12 januari de eerste laag water worden opgespoten. De daarop volgende dagen werd de hele ijsbaan, in totaal 2 handbalvelden met daartussen een verbindingszone, tenminste 3x per dag/avond natgespoten. De vorst zorgde ervoor, dat laagje op laagje een strakke vloer vormden. Ondertussen werd ook nog eens korte metten gemaakt met de laag sneeuw die na enkele dagen op de baan lag.

Inmiddels bereikten ons vanuit Friesland natuurlijk berichten over het dichtzetten van gemalen voor een eventuele Elfstedentocht, maar ook vele berichten over onveilig natuurijs. Ook de plaatselijke echte schaatsvereniging had moeite met het realiseren van haar baan. De ‘vrije’ woensdagmiddag was in aantocht, en het zou natuurlijk fantastisch zijn wanneer wij onze baan wel open zouden kunnen doen. Het lukte inderdaad, o.a. door berichten in de krant en door een Facebook- en Twitter-offensief van onze PRvrouw Wendy. Achteraf gezien hadden we beter iets langer kunnen wachten, want op de donderdagmiddag bleek de baan stuk te zijn en bewoog er veel water onder de toplaag van ijs. Toch iets te dun geweest dus.

Overleg met de betrokkenen resulteerde in de volgende beslissing: de baan donderdag 18.00 uur dicht, en dan ’s avonds en de hele vrijdag spuiten om op zaterdagochtend open te kunnen. Zo gezegd, zo gedaan, en ook zo geaccepteerd door schaatsgrage Almeerders. Toen we op zaterdagmorgen op het veld kwamen lag er een fantastische baan, dus het besluit was terecht geweest. En in het weekend groeide de animo uit tot meer dan 1000 enthousiaste schaatsers. Wat voor Najaden belangrijk was, was, dat de kwaliteit van de baan behouden bleef.

Schaatssbaan 2013

Mensen van alle windstreken kwamen voorbij, en werden vanuit andere delen van Flevoland en door de plaatselijke VVV naar ons verwezen. Ook aanvragen kwamen binnen: van scholen ‘wij willen onze gymles op de schaatsbaan houden, kan dat?’, er werden trainingen van voetbalverenigingen omgezet in een potje schaatsen, de scouting en de naschoolse opvang voerden hun activiteiten op onze schaatsbaan uit. En dat gaf je als vereniging een ontzettend goed en trots gevoel. Dat wij dat als kleine vereniging voor elkaar kregen!

Ondertussen werden er ook nieuwe ideeën geboren: een schaatsdisco voor de vrijdagavond. Dat was nog nooit vertoond. Zanger Danny Lit, oud lid van Najaden, werd gepolst. Hij was enthousiast en nam in zijn kielzog de mannen van Dynavoice mee voor een optimaal geluid in de open lucht. Er werd een draaiboek in elkaar gezet, hout geregeld voor een superformaat vuurkorf door de mannen van het eerste, en in dat team zat ook de (weg naar de) kennis voor optimaal licht. De taken werden verdeeld, en iedereen die meewerkte zat met de vraag: hoe zou het vrijdagavond worden?

Heel veel enthousiaste jeugd tijdens het discoschaatsen!

Heel veel enthousiaste jeugd tijdens het discoschaatsen!

Daar kwamen we snel achter toen het vrijdagavond werd. Vanaf iets voor zeven uur ontstond een rij bij de ingang, en die rij droogde pas na anderhalf uur op. In die tijd stonden een man/vrouw of 6 stempels te zetten, entreegeld te innen en breeklichtjes te delen. Met slechts een deel van de veldverlichting, de vuurkorf en laserlicht van Dynavoice aan werd het een kunst voor iedereen om een plekje te vinden voor het aantrekken (en later weer terugvinden) van de schaatsen. Jong en oud vermaakte zich vervolgens prima op de baan, meedeinend op de maat van de muziek. De sfeer zat er ook naast de baan goed in, getuige de polonaise die daar op een gegeven moment ontstond.

Natuurlijk was vooraf de vraag ontstaan: kunnen we met de 40-50 vrijwilligers die er zijn alles in goede banen leiden? In de loop van de avond werd die vraag steeds minder belangrijk, want echt alle bezoekers zorgden voor een geweldige sportieve en sfeervolle avond. Shapeau! Een bedankje aan alle vrijwilligers, incl. die welke in de kantine topprestaties leverden in de verkoop van alles voor de inwendige mens , is verdiend.

Najaden bedankt iedereen die de schaatsbaan 2013 tot een succes heeft gemaakt. We zien u graag terug.

Een paar feitjes:

Bezoekers: 4000+ in 10 dagen

Gebruikte hoeveelheid water voor de baan: 55 kubieke meter

Bekers warme chocomel: 1300+

Glazen warme glühwein: 250+

Bekijk alle foto’s

Klik op onderstaande foto en ga naar het fotoalbum.

Schaatsbaan 2012

Klik op onderstaande foto en ga naar het fotoalbum.